Wat zijn hashtags?

Als er over een hashtag wordt gesproken, dan gaat het over een woord of een zin met een woord inclusief het hekje als voorvoegsel = #. Door dit te gebruiken, wordt een bericht eenvoudig gevonden. De hashtags worden vaak gebruikt op verschillende social media websites. Daarbij kun je denken aan Facebook, Google+ en Twitter. De hashtag wordt daar vaak gebruikt als een tag aanduiding. De aanduiding kan daarbij dan bestaan uit een of meerdere woorden, deze kunnen dan gescheiden zijn door een underscore in plaats van een spatie. Een voorbeeld is bijvoorbeeld #Google is een #zoekmachine. De tags zorgen er dan voor dat het bericht snel gevonden kan worden. Op het moment dat een gebruiker gaat zoeken naar een hashtag, krijgt hij vaak een lijst met berichten die diezelfde hashtag gebruiken.

Geschiedenis hashtag

In het begin werd een hashtag gebruikt binnen het IRC netwerk. Daarbij werd een # gebruikt om er kanalen of onderwerpen mee aan te tonen. Toen Twitter in de online wereld verscheen, kwam de # weer terug. Het is dus niet door Twitter zelf bedacht, maar door Chris Messina. De eerste toepassing van een hashtag was in 2007 en daarbij gebruikte de Amerikaan Nate Ritter deze om de berichten over de bosbranden in Californië aan te geven. Het bestaansrecht van de hashtag werd bewezen tijdens de Iraanse opstand in 2009. Er werden toen namelijk hashtags toegevoegd aan de berichten. Hierdoor konden mensen vanaf de hele wereld gemakkelijk de ontwikkelingen volgen. Twitter heeft al snel ingezien dat de hashtag een prima toevoeging is aan hun systeem. Vanaf juli 2009 hebben ze de keuze gemaakt ook automatische hyperlinks te laten plaatsen bij de hashtags. Een gebruiker kon hierdoor eenvoudig zoeken en vervolgens ook snel doorklikken op bepaalde hashtags. Vanaf 2010 hebben ze het systeem ook verder uitgebreid en toen zijn er ook trending topics aan toegevoegd. Het was hierdoor duidelijk voor de mensen om te zien welke onderwerpen populair waren en zij konden daar dan op zoeken. Vanaf 2013 heeft Facebook hashtags in het systeem geplaatst, Instagram had eerder hetzelfde gedaan.

Over hashtags

Je kunt een hashtag zien als een woord met daarvoor een hekje. Je ziet ze ook op een telefoontoestel. Het eenvoudige hekje is een erg populair begrip geworden op internet. Wanneer je zelf een hashtag in of achter een geschreven bericht gaat plaatsen, dan zal het woord een link worden die verwijst naar berichten waarin die term ook wordt gebruikt. De hashtag zou daarom gezien kunnen worden als een deur naar alles wat er op een sociaal netwerk gezegd kan worden over een speciaal onderwerp. Er bestaat tot op heden geen standaard lijst van hashtags die gebruikt mag worden. Je bent als gebruiker vrij om een hashtag aan te maken. Er is dan nu ook geen controle over en de verwachting is dat deze er ook niet gaat komen. Er zijn wel een aantal hashtags die erg populair zijn geworden, omdat veel mensen deze gebruiken. Maar dat kan per jaar ook weer veranderen. Je kunt ze gewoon gebruiken als je het prettig vindt, maar er zijn ook mensen die wat nieuws proberen en er zelf een bedenken. Bekijk goed welke hashtags er zijn en welke jij interessant vindt om ook te gebruiken, wie weet bevalt het wel goed en maak je er op sociale netwerken steeds vaker gebruik van. Er zijn genoeg mensen die het dagelijks gebruiken. Maar er zijn ook mensen die het pas voor de eerste keer gebruiken.

Hashtag wat wel en wat niet doen?

Een hashtag kan ingezet worden met een dubbele functie. Berichten zijn hierdoor gemakkelijker terug te vinden en je kunt hierdoor ook meedoen aan lopende conversaties. Als er goede hashtags in worden gezet, dan zien mensen ook wat je te zeggen hebt en daarbij maakt het aantal volgers niet uit. Vaak worden ze gebruikt om gebeurtenissen te melden, maar ook om een bekend merk of een persoon te noemen, ook bij het categoriseren van een post met een keyword, iets vertellen over een evenement of een beurs, zeggen wat je aan het doen bent, een film of een serie die je gaat bespreken, meedoen aan terugkerende acties, een bericht grappig of ironisch maken of zelf proberen een trending topic te beginnen. Dit laatste zijn de meest besproken onderwerpen van het moment. Maar een hashtag is geen wondermiddel om er voor te zorgen dat je online zeker populair gaat worden. Je bericht is hierdoor wel beter vindbaar en zichtbaar, maar als je iets meldt dat niet interessant is, dan heeft het niet zoveel effect om een hashtag te gebruiken. Er zijn ook dingen die je niet moet doen als je hashtags gaat gebruiken. Maak ze niet te lang, niet alle woorden hoeven een hashtag te bevatten en gebruik geen willekeurige ongerelateerde hashtags, dit kan als spam worden gezien.

Gebruik hashtags

De hashtags worden vaak gebruikt op populaire websites en de sociale netwerken zijn daar een onderdeel van. Daarbij kun je denken aan Facebook, maar ook aan Google+, Instagram, Pintester, Twitter, YouTube en LinkedIn. Er zijn echt heel veel sites waar ze worden gebruikt, maar of jij daar ook aan mee gaat doen, hangt er vanaf wat je te melden hebt en wat je allemaal wil delen met anderen. Er zijn ook mensen die er dagelijks actief gebruik van maken en daardoor erg populair worden. Maar nogmaals het is geen garantie dat wanneer je in een post een hashtag gebruikt dat je veel meer volgers gaat krijgen. Het gaat echt om de inhoud van je bericht, dat moet interessant zijn. Neem daarom de tijd om te bekijken wat een hashtag bij jou op je tijdlijn voor invloed kan hebben en kijk eens of jij zo je doel kunt bereiken. Het kan zijn dat je namelijk precies weet hoe je ze moet gebruiken en soms moet je even bekijken welke onderwerpen momenteel erg populair zijn.