Voordelen van het gebruik van Hashtags


De hashtags zijn erg populair, maar het is geen wondermiddel. Het bericht dat je maakt is er om aan te klikken, het is beter vindbaar en zichtbaar. Maar wanneer anderen geen interesse hebben in het onderwerp klikken ze het niet aan. Dus is het de moeite waard het registreren van een hashtag? Nou, als je ze verstandig te gebruiken, het zeker is. Maak daarom je hashtags niet te lang, gebruik niet bij ieder woord een hashtag en let er op wanneer je de hashtags gaat gebruiken. Je kunt de hashtags gebruiken op Facebook, Google+, Instagram, Pinterest, Twitter, Tumblr, YouTube, LinkedIn en andere social media. Steeds meer mensen maken hier gebruik van en je kunt het zelf ook ontdekken of je het fijn vindt om te gebruiken. Misschien wil je wel wat meer over een onderwerp weten dat op social media wordt besproken. Daarbij zijn de hashtags ideaal, want je kunt de andere berichten over dat onderwerp snel vinden. Deel je mening met anderen en bekijk wat de resultaten zijn van de hashtags die jij gebruikt. Let er goed op dat je de hashtags niet bij ieder woord gaat gebruiken. Het bericht dat je op gaat stellen moet wel leesbaar zijn en dat kan alleen wanneer je hier met mate gebruik van maakt, maximaal twee of drie hashtags in een bericht. Bekijk eerst goed op de sociale netwerk sites waar de hashtags voor worden gebruikt, wie er gebruik van maken en wanneer. Daardoor kom je er vanzelf in hoe deze hashtags worden gebruikt en kun je het zelf ook toepassen bij je berichten.

Andere meta data

Bij metadata gaat het over gegevens die de karakteristieken van bepaalde gegevens beschrijven. Het gaat hierbij dus data over data. Als het over metadata gaat van een speciaal document (de gegevens dus), dan kan dat bijvoorbeeld gaan over de auteur, een uitgeverij, het aantal pagina’s en ook de taal waarin de gegevens op zijn gesteld. Het opslaan van metadata bij de data waar het dan over gaat, zorgt voor een voordeel. Hierdoor kan de data gemakkelijker worden gevonden. In een zoekmachine wordt hier ook gebruik van gemaakt en dan kun je bij de zoekmachine die metadata gebruikt, meteen zoeken naar documenten die door een auteur geschreven zijn. Er is ook een nadeel van het werken met metadata. Er moet namelijk wel metadata toe worden gevoegd aan de gegevens (documenten). Soms gaat dat erg eenvoudig, maar het kan ook lastiger zijn.

Werken met meta data

Als de relatie tussen de metadata en de onderliggende gegevens bekend is, is het zo dat er eigenlijk niet meer over metagegevens gesproken mag worden, vanaf dan wordt het meta informatie genoemd. Het gaat hierbij over alle informatie die bijdraagt om gegevens tot informatie te verheffen. Het kan bij de meta-informatie gaan over de expliciet beschrijvende en de impliciet aanwezige informatie over de structuur, betekenis, onderlinge relaties, locatie, status, eigenaarschap, enz. van gegevens. Onder de meta informatie valt ook alle informatie over de applicaties en processen die de gegevens manipuleren.

In de praktijk met meta data

Er zijn mensen die meta data toevoegen aan documenten, zoals archivarissen en bibliothecarissen. Zij maken hierbij gebruik van een aantal bestaande schema’s. Een bekende standaard daarbij is Dublin Core. Ook zijn MARC varianten en de Encoded Archival Description (EAD) bekende standaarden. De metadata bij foto’s (JPG bestanden) is vaak in EXIF, XMP of IPTC formaat in het bestand geïntegreerd. De datum van de opname, het tijdstip en de sluitertijd e.d. worden vaak met een digitale fotocamera al meteen vastgelegd. Dit kan mensen vaak veel tijd besparen, als de gegevens al bekend zijn dan is dat weer tijdbesparend. Maar soms moeten ook alle gegevens met de hand in worden gevoerd en dat kan wel even duren.

Waar gebruikt men hashtags voor?

Hashtags wordt steeds meer gebruikt, maar hoe gebruiken mensen deze en waarvoor? Op de meeste webpagina’s kun jij de hashtags eenvoudig gebruiken. Je hoeft alleen maar een hekje te typen, gevolgd door een woord en dan kun je je reactie of je bericht versturen. Vervolgens wordt de hashtag meteen en ook automatisch verbonden aan soortgelijke berichten. Als je bekend bent met Twitter, dan weet je ook dat het woord dat je achter een hekje typt blauw wordt, zodat hiermee aan wordt geduid dat je een hashtag toe hebt gevoegd. Vervolgens is deze hashtag aan te klikken en dan kun je met een klik op de muis zien wat de rest van de wereld over dat onderwerp te vertellen heeft. Ook in het bedrijfsleven kunnen ze je daarmee helpen en kun je meer mensen aantrekken als je hashtags gebruikt.

Gebruik hashtags

Veel mensen vinden het leuk om hashtags te gebruiken, maar het advies is om ze niet te vaak te gebruiken. Je kunt er maar beter niet meer dan twee of drie gebruiken in een bericht. Je zou kunnen zeggen dat de hashtag een dubbele functie heeft. De berichten die je maakt zijn hierdoor eenvoudiger te vinden en je doet ook mee aan de lopende conversaties. Als je goede hashtags gebruikt zien mensen wat jij te zeggen hebt en hoeveel of hoe weinig volgers je dan ook hebt. Je krijgt hashtags vaak op een aantal manieren zoals, bij het melden van een gebeurtenis, een bekend merk of een persoon benoemen, een post categoriseren op keywords, iets over een evenement of beurs vertellen waar je bent geweest, aan te geven wat je aan het doen bent, een film, serie of personage bespreken, een terugkerende actie waar je aan mee gaat doen, een bericht grappig maken of ironisch, of een trending topic proberen te beginnen (de meest besproken hashtags of onderwerpen van het moment). Bij je eigen bedrijfspagina op social media is het dus aan te raden om ook hashtags te gebruiken, daardoor kun je snel meer mensen aantrekken. Mensen komen ook op jouw pagina uit als zij op hashtags zoeken die jij hebt gebruikt. Vergroot daardoor ook jouw naamsbekendheid met social media.