Social Media waar Hashtags worden gebruikt


In 2007 is de hashtag ontstaan en kan niet meer weg worden gedacht op social media. Het is namelijk een ideale manier om berichten te groeperen. Op Facebook is de hashtag nog niet bij iedereen een gewoonte. Het is dan ook nog vrij nieuw en de gebruikers moeten er nog aan wennen. Bij de visuele content wordt het wel veel meer ingezet. Op Instagram en Vine worden de hashtags op dezelfde manier ingezet. Je voegt namelijk een hashtag toe aan de omschrijving van een foto of een video. Deze is dan ook direct klikbaar en ook in de zoekbalk kun je zoeken naar de hashtags die zijn gebruikt. In de zoekresultaten krijg je dan de foto’s en de video’s te zien van openbare profielen of van de profielen die je wil volgen. Je kunt hierbij ook cijfers gebruiken in de hashtag, dit kan ook bij Twitter en bij Facebook. Maar je kunt alleen maar een hashtag aan je eigen bericht toevoegen en er zijn er maximaal dertig per bericht te gebruiken. Toch is het advies om er niet meer dan vijf te gebruiken.

Pinterest en hashtags

Bij Pinterest kun je alleen op de hashtag klikken als deze zich bevindt in de beschrijving van een pin. De hashtags bij de titels en de beschrijvingen van accounts en bord kun je niet gebruiken om op te klikken. Als je naar de resultaten kijkt dan zie je niet alleen de resultaten met de letterlijke hashtag, maar ook van dezelfde woorden zonder hashtag en met spaties (gescheiden dus). Als je zou zoeken op #contentmarketing, dan krijg je ook alles te zien met content marketing of contentmarketing, wanneer dat staat in de beschrijving of in de URL.

Google Plus en hashtags

Op Google+ worden de hashtags ingezet om gesprekken over onderwerpen te vinden en daaraan kun je dan deelnemen. Je ziet bij Google+ boven een bericht je gebruikte hashtag(s) staan. Als je daar op klikt dan wordt de inhoud die hieraan gerelateerd is weergegeven. Daarbij is er een verschil tussen de blauwe en de grijze hashtag. De grijze is door de auteur van de post geplaatst en de blauwe door Google. Als je op Google+ actief bent dan wordt de vindbaarheid in Google verbeterd.

Hashtags gebruiken

Je kunt bij social media diverse hashtags gebruiken, let er op dat ze relevant zijn. Ieder social media platform kan weer anders met de hashtags omgaan en ze worden niet overal op dezelfde manier getoond. Soms staan ze in je bericht, soms alleen bij een video of bij een foto. Let daar van tevoren goed op, zodat je zeker weet dat je hashtags op social media goed zichtbaar zijn en dat ze relevant zijn voor jou en anderen.