De Do’s en Don’ts tijdens het gebruik van hashtags


Wat kun je wel doen als je een hashtag wil gebruiken en wat kun je maar beter niet doen? In dit artikel vertellen we er meer over. Op social media worden hashtags veel gebruikt. Als je ook een openbaar account hebt op Instagram dan kun je ook je hashtags toevoegen aan een video of aan een foto. De Instagram hashtags delen je bericht namelijk in met andere berichten die ook deze hashtag hebben gebruikt. Zo ben je dus en beter vindbaar en ook zichtbaar voor een groter publiek. Het voordeel van de hashtags is dat deze gebruikt worden om openbare content te categoriseren die beschikbaar is op Instagram. Als je je bereik wil vergroten op Instagram met hashtags, dan kun je dat op een paar manieren doen. Om te beginnen is het raadzaam dat je je hashtags zorgvuldig gaat bepalen. Je moet daarvoor dus geen overbodige en niet relevante hashtags gebruiken. Let er op dat je het maximale aantal houdt op ongeveer tien. Je kunt de hashtags ook in je tekst verwerken, zodat je alles goed leesbaar kunt houden. Ook is het goed om te bedenken waar je potentiële klanten naar op zoek zijn. Maak dan een unieke hashtag die hoort bij jouw bedrijf. Je post moet herkenbaar zijn voor mensen en zo krijg je misschien wel trouwe fans die jouw hashtag gebruiken. Als zij dat doen is dat ook weer goed voor de naamsbekendheid van jouw bedrijf. Veel mensen willen alleen maar populaire hashtags gebruiken, maar het is ook goed om af te wisselen met minder populaire hashtags. Hierdoor ben je ook langer zichtbaar.

Twitter en hashtags

Als je je bereik op Twitter wil vergroten dan kun je hashtags inzetten. Bij een tweet plaats je namelijk ook een hashtag en deze is ook zichtbaar voor de andere gebruikers als zij de berichten met een hashtag bekijken. Het is ook inzichtelijk voor mensen die je niet volgen. Wat je op Twitter ook heel goed kunt doen, is een periodieke dialoog plannen voor je bedrijf. Dit noemen ze ook wel een Twitter chat. Deze chats zijn voorzien van hashtags en die worden per frequentie herhaald.

Google+ en hashtags

Op Google+ kun je drie hashtags gebruiken, dat wordt aangeraden. Deze kun je dan het beste in je bericht gebruiken en zo verspreid je ze ook meteen. Hierdoor is het overzichtelijk en kun je de vindbaarheid verbeteren.

Wat doe je wel met hashtags?

Het is belangrijk dat je relevant en specifiek gaat zijn als je hashtags gaat gebruiken. Misschien wil je wel een foto van jezelf plaatsen. Heb je bijvoorbeeld een snowboard. Plaats dan een hashtag met de merknaam van je snowboard, dan ben je namelijk relevant en uniek bezig.

  • Zorg dat je een hashtag altijd kort houdt, maar ook krachtig en to the point. Hierdoor kun je veel meer bekendheid krijgen dan wanneer je er veel gaat plaatsen die erg lang zijn.
  • Je mag hoofdletters gebruiken bij een hashtag en daar moet je dan ook niet bang voor zijn om deze in te zetten. Dit zou je kunnen doen voor ieder woord.
  • Je moet wel zuinig omgaan met het aantal hashtags dat je in gaat zetten, overdrijf het niet!
  • Wees uniek en daardoor zou je ook je eigen hashtag kunnen claimen. Misschien gaan anderen hem na een tijdje ook gebruiken (met name als je een eigen bedrijf hebt en je hebt trouwe volgers, dan is die kans groot).
  • Kom er eerst achter wat er nu populair is en gebruik die hashtags. Dus eerst onderzoeken, dan pas gebruiken.

Wat niet te doen bij hashtags?

Je ziet soms wel eens dat mensen heel veel hashtags gebruiken in een bericht. Dit is spammerig, maar het is ook niet meer relevant. Ook voor je content is het niet meer goed en veel mensen kijken er dan ook niet meer naar. Houd het daarom ook beperkt en ga er niet meer dan tien plaatsen. Op LinkedIn werken de hashtags niet goed. Sommige mensen maken er wel gebruik van, maar dat gebeurt steeds minder. De hashtags worden hier namelijk weergegeven als links.

  • Gebruik niet te lange woorden, het moet wel leesbaar blijven voor mensen.
  • Gebruik niet alleen maar populaire hashtags, maar wissel af.
  • Gebruik niet alleen maar kleine letters en ook niet alleen maar hoofdletters, wissel af.
  • Gebruik niet teveel hashtags in een bericht, maar bekijk wat relevant is.
  • Zet niet alle hashtags aan het einde van een bericht achter elkaar, maar wissel ze af in de tekst.

Meta data gebruiken

Meta data wordt tegenwoordig online erg veel gebruikt, ook door bedrijven. In bedrijven worden vaak wekelijks en soms ook wel dagelijks nieuwe berichten geplaatst. Voor de bezoeker is het van belang om te weten van wanneer een bericht is. Zij kunnen ook willen weten van wie het bericht afkomstig. Deze informatie wordt dan vaak ook bij de blogartikelen of nieuwsberichten geplaatst. Je kunt hierbij denken aan de naam van de blogger, de datum wanneer het bericht is geplaatst, wanneer het bericht voor de laatste keer is aangepast en waar het over gaat. Hierdoor is het voor de bezoeker meteen duidelijk of dit bericht voor hem zinvol is om te lezen. Het invoegen van de metadata kan wel veel tijd in beslag nemen. Maar een site wordt er alleen maar beter van. Wanneer alles is voorzien van de juiste meta data, is het ook gemakkelijker om berichten terug te vinden. Bedrijven maken gebruik van meta data en dit doen ze bij berichten, maar ook bij video’s, spellen en nieuwsartikelen. Het is belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van meta data, want ook in de zoekmachines kan deze informatie weer gevonden worden. Je kunt hierdoor gemakkelijk naar een auteur zoeken bijvoorbeeld. Als een blogbericht je aanspreekt, kun je als je de naam weet gemakkelijker zoeken of diegene nog meer heeft geschreven. Mensen nemen niet zomaar aan dat de inhoud van een bericht klopt, zij willen weten waar het van afkomstig is, van welke datum het is en door wie het is geschreven.